Alphen aan den Rijn | Visieplan

Een visie, gemaakt met passie, voor het stadscentrum van de stad waar we met plezier wonen en werken.

Begin 2019 kwam de werkgroep ‘Vitaal Stadshart’ met de vraag: ‘ontwikkel een visieplan voor een ‘vitaal en toekomstbestendig’ stadshart van Alphen aan den Rijn’. In samenwerking met VRHL content en creatie hebben we met vele sessies ons lang ingezet om de werkgroep te ondersteunen.

Na stapels onderzoeksrapporten doorgeworsteld te hebben en uren te hebben vergaderd met eigenlijk minimaal resultaat besloot de werkgroep dat er een andere weg moest worden ingeslagen. Er moest een goed gefundeerd plan komen waar alle partijen zich in konden vinden voor de zo nodige ontwikkeling van het centrum van Alphen aan den Rijn. Een enorme uitdaging. VRHL content en creatie en Buro Toob besloten de handschoen op te pakken. Op één belangrijke voorwaarde: dat we het op onze eigen manier mochten doen. Creatief en zonder beperkingen vooraf, en dat mocht.

Na diverse brainstormsessies hebben we uit de diverse rapporten en onderzoeken kernwaarden kunnen vaststellen en verbinden. Het resulteerde in een gewaagd plan met een echte WOW-factor. Het visieplan bevat een coherente verzameling van praktische ideeën om het stadshart van Alphen op een sociaal maatschappelijke, duurzame én toekomstgerichte wijze te ontwikkelen. ‘groen’ en ‘historie’ zijn daarin belangrijke kernwaarden. Basisgedachte van de visie is dat een stadscentrum méér moet zijn dan een optelsom van verkooppunten. Het moet de faciliteiten en beleving bieden waar ‘jong en oud’ behoefte aan hebben. Dàt maakt een centrum toekomstbestendig. Om onze ideeën ‘tastbaar’ te maken hebben we in het plan de klok vooruit gezet en verhalen opgenomen van inwoners die vertellen hoe zij hun stad in 2022 beleven. Om die ideeën kracht bij te zetten is er een treffende visuele touch gegeven aan het plan. En dat werkt.

De werkgroep omarmt het plan unaniem. En dat betekent dat we na de oplevering van deze visie klaar zijn voor een volgende stap; nadenken over hoe uitvoering praktisch gezien tot stand zou kunnen komen en de laatste fase: de uiteindelijke uitvoering.

 

De werkgroep omarmt het plan unaniem. En dat betekent dat we na de oplevering van deze visie klaar zijn voor een volgende stap; nadenken over hoe uitvoering praktisch gezien tot stand zou kunnen komen en de laatste fase: de uiteindelijke uitvoering.

De werkgroep ‘Vitaal Stadshart’ bestaat uit vertegenwoordigers van alle partijen die bij het Alphense centrum betrokken zijn: Citymarketing (AlphenLinkt), Alphens.nlVOC (Stichting Verenigde Ondernemingen Centrum Alphen aan den Rijn), EDBA (Economic Development Board Alphen), Horeca Nederland (afdeling Alphen aan den Rijn), Stichting Centrummanagement Alphen, CVCA (Commercieel Vastgoed Centrum Alphen) VOA, Buro Toob Reclame en Media, VRHL Content en Creatie en Gemeente Alphen aan den Rijn.

Wij kunnen niet wachten om met Jan en Wilbert een prachtige stadswandeling te maken door een groen Alphens stadscentrum, het pontje te pakken, en de historische augmented reality-tour te maken.